Inrichting kinderkamer

inrichting kinderkamer

Tips voor het inrichten van de kinderkamer

Het ontwerpen van een geslaagde kinderkamer kan een positieve invloed hebben op de groei en ontwikkeling van je kind. Door hun fantasie te prikkelen en creativiteit te stimuleren zullen ze sneller in staat zijn verbanden te leggen en makkelijker Out Of The Box durven denken.

Redenen genoeg dus om voor jouw kids een creatieve plek te maken! Hieronder vind je alvast enkele nuttige tips

 


Indeling: Verdeel de slaapkamer op in zones

Kinderen zijn constant in beweging en durven nogal snel wisselen van activiteit. Om te voorkomen dat de slaapkamer één grote puinhoop wordt verdeel je ze daarom best op in verschillende zones. Zo wordt het veel makkelijker op te ruimen en leer je de kinderen ook ordelijk en overzichtelijk te werk gaan. Deze zones mogen zeker niet ontbreken:

 

De slaapkhoek

In de slaaphoek telt maar één ding: slapen. Hier mag geen rommel gemaakt worden. Als je de kinderen hier laat spelen zullen ze sneller geneigd zijn te spelen wanneer ze eens wat moeilijker in slaap raken.

De creatieve hoek

Een knutselhoek is onontbeerlijk bij een geslaagde slaapkamer inrichting. Deze zone maak je best met kwalitatieve materialen die makkelijk te reinigen zijn en bestand zijn tegen verf, water en stiften. Voorzie ook voldoende bergruimte en kasten om al het knutselgerei netjes op te bergen. Zijn de kids nog klein, dan voorzie je best een kast met een slot zodat ze niet alle muren gaan bekliederen wanneer je er even niet bent. Voorzie zeker ruimte voor volgende activiteiten: Tekenen, schilderen, met blokken spelen.

knutselhoek

TIP: Maak de creatieve hoek voldoende groot en voorzie hem aan een plekje waar veel daglicht schijnt. Eens de kids ouder worden kan je de kinderkamer inrichting een snelle metamorfose geven en de speelhoek veranderen door een bureauruimte voor huiswerk en de computer.

 

De leeshoek en ontspanningsruimte

Om je kinderen ook wat rust te gunnen is een leeshoek bijzonder aangewezen. Voorzie een stoeltje of een kleine zetel en plaats er een boekenplank voor al hun favoriete verhaaltjes.


 

Inrichting kinderkamer - Durf gebruik maken van kleur!

In de kinderkamer mag het gerust wat uitbundiger dan de andere kamers in huis. Meer tips voor het kiezen van kleuren vind je in het artikel Kinderkamer kleuren. Worden de kinderen ouder en willen ze een moderne slaapkamer dan vind je hier slaapkamer inspiratie.

kinderkamer kleuren inrichten


Nog enkele tips en leuke ideeën

  • Gebruik bordverf of witbordverf voor de muren. Perfect om huiswerk te oefenen en tekeningen te maken
  • Maak zelf enkele kleurrijke muurtekeningen of ga op zoek naar kleurrijk kinderbehang
  • Probeer meubels te kopen die geschikt zijn voor verschillende leeftijden of let aandachtig op de prijs als je meubels koopt die maar enkele jaren mee moeten gaan.
  • Betrek je kinderen bij het inrichten van de kinderkamer. Zo leren ze initiatief nemen en zijn ze nog zo blij met hun nieuwe slaapkamer.
  • De kinderkamer inrichting hoeft niet veel te kosten. Probeer creatief te zijn met kleine dingen en zorg ervoor dat alles relatief makkelijk kan verwijderd worden.
  • Ga eens langs naar de kringloopwinkel. Een bron van inspiratie die mits wat opknapwerk kan zorgen voor fantastische en originele realisaties.