jeugdkamer ontwerpen

Tienerkamer inrichten jeugdkamer

Tips voor het inrichten van een jeugdkamer

Ook de kinderen groeien op en willen wel eens wat nieuws. Weg met die oude kinderkamer! Maak plaats voor een hippe, moderne jeugdkamer die de persoonlijkheid van je kind helemaal weergeeft!

De kamer van de jonge adolescenten heeft meerdere functies in één kamer: slapen, werken, samen zijn met vrienden, surfen op het internet, ...
Daarnaast is de kamer liefst zo persoonlijk mogelijk! Allerlei leuke en persoonlijke spulletjes, sportuitrusting en de creatieve mogelijkheden die je kind er in kan doen!


Laat je tiener meebeslissen

Vooraleer je aan de slag gaat is het belangrijk een plan te maken in overleg met je zoon of dochter. Laat je kind alle persoonlijke voorkeuren, lievelingskleuren, toffe materialen, coole meubels en toffe snufjes voor zijn jeugdkamer opzoeken. Kijk dan of alles wel mogelijk is en kijk met je kind na waar je aanpassingen en/of verbeteringen kan aanbrengen.

Terwijl je kind al deze items opzoekt is het ook belangrijk dat je weet waarvoor je kind zijn kamer voornamelijk zal gebruiken.
Laat je kind zeker de volgende vragen stellen: welke hobby’s heb je? Wil je een TV en PC op je kamer? Heb je vrienden die af en toe op een ‘sleepover’ langs zouden komen? Eens je alles zeker weet, toffe spulletjes hebt uitgezocht en alles goed hebt overlegd kan je beginnen!

jeugdkamer inrichten


Praktisch jeugdkamer inrichten

Je kind heeft waarschijnlijk heel wat wensen om zijn of haar kamer gezellig in te richten. Het allerbelangrijkste: wees creatief! Denk niet te veel binnen de standaard mogelijkheden die een bepaald meubel je biedt!

Is de kamer bijvoorbeeld niet heel ruim? Plaats een opbergdoos onder je bed!

Wil je kind heel graag een zetel in zijn kamer? Koop een zetel die je makkelijk kan omtoveren tot bed of kies voor compacte krukjes of zitzakken!

Ook kan je ruimte besparen door voor een hoogslaper te opteren, zodat je onder deze hoogslaper weer plaats hebt voor bijvoorbeeld een bureau.

Denk er ook aan dat je kind veel tijd zal spenderen in zijn kamer! Daarom is het ook belangrijk om buiten de functionaliteit ook te denken aan het ergonomische aspect van de kamer. Denk hierbij zeker aan een goede bureaustoel en duurzame verlichting.Muur en vloer

Belangrijk is dat je, vooraleer je begint in te richten, de muur en vloer hebt afgewerkt. Voor de muur van de tienerkamer aan te kleden kan je opteren voor een nieuwe kleur of nieuw behang.


Verf

Een toffe tip wanneer je voor verf kiest: magneetverf, beschrijfbare verf, of verf waar je met krijt en stiftjes op kan schrijven en dit alles makkelijk weer kan afvegen. Probeer eenheid te krijgen in je kleurenpalet. Ga voor maximaal 4 verschillende kleuren. Kies de lichtste kleur als kleur die je het meest zal zien terugkomen. De andere kleuren laat je terugkomen in de gordijnen, tapijten, lakens, ... eventueel kan je ook enkele kleuraccenten op het meubilair aanbrengen zodat je een hippe en levendige jeugdkamer krijgt.


Behang

Leuk met behang is dat je allerlei patronen of leuke afbeeldingen in je kamer kan plaatsen! Indien je twijfelt tussen behang en verf, kan je ook altijd voor een combinatie gaan!


Vloer

Als vloer kan je ook weer alle kanten uit! Hout geeft een warm gevoel en is aangenaam om op te lopen, met betegeling kan je dan weer leuke patronen kiezen en deze zijn vaak ook goedkoper in prijs.


tienerkamer vloer en muur

Tips om te besparen

Een jeugdkamer inrichten kan een dure aangelegenheid zijn! Toch moet je geen buitensporige kosten doen om jouw liefste schat zijn kamer om te toveren. Een simpel likje verf, het aanbrengen van leuk behang en het hergebruiken van je oude meubels (deze kan je eventueel in een nieuw jasje stoppen) drukken de kosten al enorm!

Kijk ook zeker eens op tweedehands sites of in een nabijgelegen kringloopwinkel! Wie weet vind je zelf nog schatten op zolder...