Tienerkamer inrichting

tienerkamer

Tips voor het inrichten van de kinderkamer

Eens de kinderen ouder worden en beginnen puberen brengen ze heel wat meer tijd door in hun slaapkamer. De tienerkamer is dan ook een veilige haven waar ze helemaal tot rust kunnen komen en hun persoonlijkheid kunnen weergeven. In dit artikel geven we enkele praktische tips voor het inrichten van tienerkamers die zowel voor de tiener als voor de ouder comfortabel is.

 


STAP 1: Wissel ideeën uit met je tiener en partner

Tieners krijgen op zekere leeftijd een sterke mening en die zullen ze zeker laten horen wanneer je de tienerkamer wil inrichten. Het is tenslotte ook 'hun plekje' dus waarom zouden ze niet mee mogen bepalen hoe hun slaapkamer er zal uitzien?

inrichten tienerkamer blauw

Om de discussie in goede banen te leiden is het belangrijk dat je als ouders eerst samen enkele belangrijke beslissingen neemt. Zo voorkom je dat de tiener gaat inpraten op één van de ouders in de hoop de andere ook te doen zwichten. Deze beslissingen kan je best op voorhand nemen:


- Mag er een computer komen in de slaapkamer en gaan jullie werken met een timer of het internet uitschakelen?

- Hoe moet het bureau ingericht worden? Aan het raam, op een plek waar je als ouder controle hebt of je tiener wel aan het leren is?

- Welke kleuren absoluut niet kunnen en welke dingen je liever niet wil veranderen.

- Het budget! De prijs van de tienerkamer leg je best op voorhand vast

STAP 2: Deel de tienerkamer op in verschillende zones

Tieners gebruiken hun slaapkamer om huiswerk te maken, een boek te lezen, vrienden uit te nodigen of gewoon om even tot rust te komen. Om ze al deze activiteiten vlot te laten uitvoeren deel je de tienerkamer daarom best op in verschillende zones:


moderne tienerkamer

De ontspanningshoek
Een plekje waar je tieners kunnen ontspannen is onontbeerlijk in de slaapkamer. Maak een knus hoekje met een zetel of poefjes, plaats een tapijtje en als je ruimte hebt ook een klein salontafeltje. Om van de ontspanningshoek een gezellig plekje te maken kan je hem ook gedeeltelijk afschermen van de rest van de kamer. Hiervoor kan je gebruikmaken van een afscheiding met kasten of gordijnen.


De slaapzone
Hou deze zone rustig en neutraal zodat je tieners vlot kunnen inslapen. Mocht er een TV zijn kan je er ook voor kiezen dat deze niet zichtbaar is vanuit het bed.


Huiswerk maken
We zouden het haast vergeten maar helaas moet er ook geleerd en gewerkt worden in de tienerkamer! Zorg voor een nette bureauruimte waar zo weinig mogelijk afleiding is. Natuurlijk daglicht is hier zeker een pluspunt.

 

STAP 3: Maak ruimte voor creativiteit en een persoonlijke inbreng

Tieners hebben heel wat emoties en die willen ze liefst zoveel mogelijk uiten. De tienerkamer is hiervoor de ideale ruimte! Voorzie een muur waar ze hun ideeën kunnen neerpennen en ze het echt voor het zeggen hebben. Om dit te realiseren kan je werken met witbord verf, krijtverf, magneetverf of een gigantisch prikbord. Probeer de wand te plaatsen bij de ontspanningsruimte en zorg dat het niet voor afleiding zorgt bij het huiswerk maken aan de bureau.